Determinarea impozitului pe venitul obtinut din lichidarea unei persoane juridice

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezintă excedentul distribuțiilor în bani sau în natură peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.

Se consideră venituri din lichidarea unei persoane juridice, din punct de vedere fiscal, și veniturile obținute în cazul reducerii capitalului social, potrivit legii, altele decât cele primite ca urmare a restituirii cotei-părți din aporturi.

Venitul impozabil reprezintă diferența între distribuțiile în bani sau în natură efectuate peste valoarea fiscală a titlurilor de valoare.

În cazul lichidării unei persoane juridice, la transmiterea universală a patrimoniului societății către asociați/acționari activele din situațiile financiare vor fi evaluate la valoarea justă, respectiv prețul de piață.

Baza impozabilă în cazul lichidării unei persoane juridice se stabilește astfel:

a) determinarea sumei reprezentând diferența între valoarea elementelor de activ și sumele reprezentând datoriile societății;

b) determinarea excedentului sumei stabilite la lit. a) peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.

Asadar, castigul sau pierderea = distributii in bani sau in natura -aport la capitalul social

Impozitul se aplica in cota de 10% asupra bazei impozabile.

Impozitul se retine si sa plateste de catre societatea platitoare a veniturilor.In cazul lichidării unei persoane juridice obligația calculării, reținerii și virării impozitului revine reprezentantului legal al persoanei juridice.

Impozitul calculat și reținut la sursă în cazul lichidării persoanei juridice se plătește până la data depunerii situației financiare finale la oficiul registrului comerțului, întocmită de lichidatori, respectiv până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost distribuit venitul reprezentând reducerea capitalului social.

Exemple:

a) Societatea X este detinuta de un singur asociat.La lichidarea societatii, asociatului unic ii revine o suma de distribuit de 10.000 lei. Aportul la capitalul social a fost de 500 lei.

Care este valoarea impozitului datorat?

Baza impozabila = 10.000 lei – 500 lei = 9.500 lei

impozit = 10%* 9.500 lei = 950 lei

b) Societatea X care urmeaza sa fie lichidata detine un teren inregistrat in contabilitate la valoarea de 1.000.000 lei si o cladire la valoarea de 3.000.000 lei. Capitalul social este de 2.500.000 lei

Valorile juste la data lichidarii pentru teren sunt: 1.200.000 lei pentru cladire 3.800.000 lei.

La lichidare, cladirea si terenul urmeaza a fi distribuite catre asociat.

Impozitul care se datoreaza = 10%*( 1.200.000 lei + 3.800.000 lei -2.500.000 lei) = 250.000 lei

Articole similare

Comentariul tau aici